EKE-Yhtiöiden perustaja Bertel Ekengren on poissa

EKE-Yhtiöiden perustaja Bertel Ekengren on poissa

EKE-Yhtiöiden perustaja, diplomi-insinööri Bertel Ekengren on poissa. Hän kuoli 90-vuotiaana 29. elokuuta 2022 Helsingissä. Hän oli syntynyt Sortavalassa Laatokan Karjalassa 25. elokuuta 1932.

Onnellisen lapsuuden keskeytti talvisota, ja kun isä menehtyi, Ekengren lähetettiin sotalapseksi Ruotsiin. Matemaattisesti lahjakas nuori mies valmistui diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta 1955.

Yrittäjätarina sai alkunsa pienessä kaksiossa Helsingin Lauttasaaressa 1961, jolloin Bertel perusti yhdessä Airi-vaimonsa kanssa rakennesuunnitteluun keskittyneen insinööritoimiston.

Ajan nimekkäät arkkitehdit halusivat projekteihinsa rajoja rikkovan nuoren lahjakkuuden. Ekengren oli nopea – tekniset piirustukset syntyivät yhdessäkin yössä. Valmistui kansallisesti arvokkaita kohteita: Helsingin kaupunginteatteri, WeeGee Espoossa, Ratinan stadion Tampereella.

Rakennesuunnittelun ohella Ekengren lanseerasi yritykselleen uuden projektijohtamisen toimintamallin: rakennuskohteista kannettiin kokonaisvastuu avaimet käteen -periaatteella. Rakennettiin muun muassa Wärtsilän kuivatelakka ja Helsingin Messukeskus.

Ovet itänaapurimme valtaville markkinoille avautuivat 1970-luvun puolivälissä. Ekengrenin yritys oli ainoa suomalainen rakennusyhtiö, joka murtautui idänmarkkinoille itsenäisenä ja kartelleista riippumattomana. Sen hän teki yksin ohi vuorineuvosten, suurrakentajien yhteenliittymän Finn-Stroi Oy:n ja presidentti Kekkosen hallintokoneiston. Maamme suurin idänrakentaja Ekengrenistä tuli 1980-luvun puolivälissä

1980-luvulla Ekengren siirtyi idän ohella länsimarkkinoille. Hän osti robottitehtaan Länsi-Saksasta ja maa-alueen Kirkkonummen Sundsbergista, jonne suunniteltiin asuinaluetta ja elektroniikkayritysten keskittymää, Suomen Piilaaksoa. Aluetta päästiin rakentamaan 20 vuotta myöhemmin, nyt moderniksi kyläyhteisöksi.

Neuvostoliiton romahduksen seurauksena Ekengren ryhtyi öljy- ja puutavarakauppiaaksi. Paperiteollisuudelle kuljetettiin Itä-Karjalasta vuokratulta alueelta omilla junavaunuilla miljoona kuutiota raakapuuta vuodessa. Ekengren toimi omilla vaunuilla myös yhtenä Suomen suurimmista öljyn tuojista.

Sukupolvenvaihdos ja ikääntyminen eivät saaneet Ekengreniä eläkkeelle. Vielä yli 80-vuotiaana hän rakennutti kerrostaloja ja asuinalueita Baltian maissa, osin Suomessa. Tahtia hiljensi 2017 sattunut vakava liikenneonnettomuus.

Vapaa-ajallaan Ekengren rentoutui hiihtolenkeillä, vuorikiipeilyllä, uimalla, golfilla ja sanaristikoilla. Perheessä on ollut myös suurta surua, kun pitkäaikainen aviopuoliso Airi, yrityksen talouspäällikkö, menehtyi vaikeaan sairauteen, kuten myös perheyrityksessä työskennellyt tytär.

Värikkäästä ja karismaattisesta persoonasta kertoo loputon määrä tarinoita, kun mainitsee nimen Ekengren. Hän oli myös itse armoitettu, ehtymätön vitsien ja kaskujen kertoja. Mutta hän ei halunnut olla esillä ja kehua saavutuksillaan. Mieluummin hän kulki omaa, itsenäistä tietään ja pysyi poissa julkisuudesta. Työt puhukoot puolestaan.

Bertel Ekengren in memoriam

Bertel Ekengren 1932-2022
​​​​​​Bertel Ekengrenin ainutlaatuinen yrittäjän ja liikemiehen ura ulottui seitsemälle vuosikymmenelle ja näkyy kaikilla mantereilla EKEn liiketoiminnan kautta.