Bostadsbyggande utomlands

EKE-Bolagen utvecklar och bygger bostäder och bostadsområden omkring S:t Petersburg, Tallinn och Riga. I S:t Petersburgs centrumområde har vi byggt ett höghus med 317 bostäder, som togs i bruk hösten 2018, och ett annat projekt har startat. I Tallinn är Uuesalu, som består av EKEs dotterbolag IBE Estonia Oü:s par- och radhus för närvarande det största projektet inom bostadsområdesbyggande i närheten av Tallinn. EKE-Latvia har planer på ett flertal höghuskvartersprojekt i Riga och ett småhusområde i Beberi.

Bostadsbyggande i Ryssland

Vasilijön, S:t Petersburg

View on A5-A1 sections reduced 25.09.2014

I början av 2016 startade EKE-Engineering att bygga ett höghuskvarter med cirka 300 bostäder i S:t Petersburg på Vasilijön bredvid stadens historiska centrum. ”Dve Epohi” (Two Centuries) representerar, vad gäller planeringslösningarna, två olika epoker: de moderna husen respekterar traditionerna inom fasadarkitekturen i S:t Petersburg. I parkeringshallen under objektet finns plats för cirka 180 fordon och i gatuplanet finns affärslokaler. När S:t Petersburgs västra omfartsväg blev klar år 2017 fick Vasilijön snabba trafikförbindelser från både norrut och söderut, förbi rusningstrafiken i centrum.

Bostäderna togs i bruk i September 2018. Se här en video som visar ut hur byggnader ser ut i Mars 2018.

”Dve Epohi” har fått många priser och utmärkelser i St:Petersburg

  • I mars 2021 i den oberoende offentliga tävlingen ”Konsumenternas förtroende”: Det bästa genomförda bostadsprojektet i business- och elitklass i S: t Petersburg
  • I oktober 2020 – finalist i tävlingen Top Residential Projects i Ryssland, bland TOP-5 nybygda bostadhus i S:t Petersburg
  • I juni 2020 rankade ERZ.RF kvarteret på andra plats i business class
  • I november 2019 valde läsaren av web-tidningen Fontanka.ru ”Dve Epohi” som det bästa bostadshuset för bilägare (TOP-10).
  • Urban Awards 2018 belönade “Dve Epohi” som årets mest ekologiska residens i S:t Petersburg.
  • Hösten 2017 den lokala dagliga affärstidningen Delovoy Peterburg nominerade ”Dve Epohi” som vinnare i kategorin Det bästa bostadsprojektet i business class.
  • Två gånger – för åren 2017 och 2018 – har bostads experter valt “Dve Epohi” som det bästa bostadsprojektet på Vasilijön.

 

Bostadsområden i Estland

EKEs estländska dotterbolag IBE Estonia Oü bygger ett flertal bostadsområden i närheten av Tallinn. Det största av bolagets byggprojekt är småhusområdet i Uuesalu med 400 bostäder.

Uuesalu

Av de över 400 par- och radhusbostäder som ska byggas på området Uuesalu har för närvarande cirka 150 bostäder färdigställts. Vid byggandet av Uuesalu följs EKEs koncept för småhus, där man strävar efter att skapa en varm gemenskap med bykaraktär.

Från Uuesalu, som ligger bredvid riksvägen till Tartu, kommer man smidigt till centrala Tallinn.

Ett av områdets viktigaste värden är dess natur. Uuesalu skiljer sig fördelaktigt från många andra nyligen byggda bostadsområden genom den fullvuxna tallskogen. I bostäderna finns flera naturnära lösningar: Alla hus har träfasader och högst två våningar. Användningen av naturmaterial ger hela området ett enhetligt utseende.

EKE, Uuesalu. Estonia

Uuesalu

Läs mer

Ülemiste, Pikusta och Peetri

Småhusområdet Ülemiste finns söder om sjön Ülemiste, en kilometer från flygfältet. På det 6,3 hektar stora området har man byggt 112 rad- och parhusbostäder, 45 bostäder i småvåningshus samt kommunalteknik.

Utanför Tallinn finns det nästan 50 hektar stora området Pikusta. Till Pikusta planeras nästan 250 småhusbostäder.

I byn Peetri i kommunen Rae byggdes i början av 2000-talet egnahemshus och 161 par- och radhusbostäder. Projektet är EKEs första byggprojekt sedan Estland åter blev självständigt.

Bostadsområden i Lettland

I Lettland verkar EKEs dotterbolag SIA EKE-Latvia. Bolaget utvecklar ett flertal bostadskvarter i närheten av Riga. Alldeles i närheten av centrala Riga planeras fem bostadshöghus och man bedömer att byggandet kommer att inledas i början av år 2017.

Latvia_Beberin pientaloalue

Beberi

Bland byggprojekten i Lettland finns småhusområdet i Beberi, där ett område på 22 000 kvadratmeter fortfarande är obebyggt.

Marupe

I Marupe äger bolaget ett markområde på 12,1 hektar, på vilket man har byggt 10 parhus, det vill säga 20 bostäder. Att köra från Marupe till Riga centrum tar endast 10 minuter.

Kisezers

På stranden till sjön Kisezers i staden Riga äger bolaget ett naturskönt område på cirka 28 hektar. Det planläggs för bostads- och affärsbyggnader.

Latvia_Beberin pientaloalue2