Bostadsbyggande utomlands

EKE-Bolagen utvecklar och bygger bostäder och bostadsområden i närheten av Tallinn och Riga. I centrala S:t Petersburg har vi färdigställt ett höghus med 317 bostäder, som togs i bruk hösten 2018. I Tallinn är Uuesalu området, som består av EKEs dotterbolag IBE Estonia Oü:s par- och radhus, för närvarande det största projektet inom bostadsområdesbyggande nära Tallinn. Våra lettiska dotterbolag, SIA KBO och SIA EKE-Latvia, planerar och bygger höghuskvarter i Riga.

Bostadsbyggande i Ryssland

Vasilijön, S:t Petersburg

View on A5-A1 sections reduced 25.09.2014

I början av 2016 startade EKE-Engineering att bygga ett höghuskvarter med cirka 300 bostäder i S:t Petersburg på Vasilijön bredvid stadens historiska centrum. ”Dve Epohi” (Two Centuries) representerar, vad gäller planeringslösningarna, två olika epoker: de moderna husen respekterar traditionerna inom fasadarkitekturen i S:t Petersburg. I parkeringshallen under objektet finns plats för cirka 180 fordon och i gatuplanet finns affärslokaler. När S:t Petersburgs västra omfartsväg blev klar år 2017 fick Vasilijön snabba trafikförbindelser från både norrut och söderut, förbi rusningstrafiken i centrum.

Bostäderna togs i bruk i September 2018. Se här en video som visar ut hur byggnader ser ut i Mars 2018.

”Dve Epohi” har fått många priser och utmärkelser i St:Petersburg

  • I mars 2021 i den oberoende offentliga tävlingen ”Konsumenternas förtroende”: Det bästa genomförda bostadsprojektet i business- och elitklass i S: t Petersburg
  • I oktober 2020 – finalist i tävlingen Top Residential Projects i Ryssland, bland TOP-5 nybygda bostadhus i S:t Petersburg
  • I juni 2020 rankade ERZ.RF kvarteret på andra plats i business class
  • I november 2019 valde läsaren av web-tidningen Fontanka.ru ”Dve Epohi” som det bästa bostadshuset för bilägare (TOP-10).
  • Urban Awards 2018 belönade “Dve Epohi” som årets mest ekologiska residens i S:t Petersburg.
  • Hösten 2017 den lokala dagliga affärstidningen Delovoy Peterburg nominerade ”Dve Epohi” som vinnare i kategorin Det bästa bostadsprojektet i business class.
  • Två gånger – för åren 2017 och 2018 – har bostads experter valt “Dve Epohi” som det bästa bostadsprojektet på Vasilijön.

 

The certificate and the trophy for the winner of contest named Consumer's Trust.

Bostadsområden i Estland

EKEs estniska dotterbolag IBE Estonia OÜ har utvecklat flera bostadsområden i närheten av Tallinn. Företagets största byggprojekt är bostadsområdet Uuesalu med cirka 400 lägenheter i mestadels parhus och radhus.

Residential area Uuesalu in Estonia

Uuesalu

Bostadsområdet Uuesalu ligger i ett naturligt vackert läge söder om Tallinn, mellan två trafikleder som ger snabb och enkel tillgång till huvudstaden, och omfattar cirka 85 hektar mark. Uuesalu har byggts upp i etapper sedan 2006 och det fick officiellt bystatus 2013. När Uuesalu är färdigbyggt har det omkring 400 bostäder, mestadels i parhus och radhus. I början av 2023 kvarstår ännu nästan 60 hus med cirka 140 lägenheter att byggas.

Uuesalu

Läs mer

Vaela

I början av 2023 har IBE Estonia byggt färdigt infrastrukturen för ett annat bostadsutvecklingsprojekt söder om Tallinn i Vaela som så småningom kommer att ha 18 småhus och en kommersiell byggnad.

Uuetoa

I Uuetoa utvecklingsprojektet byggdes fyra radhus med åtta lägenheter vardera mellan 2017 och 2020. En kommersiell byggnad är i planeringsstadiet i början av 2023.

Residential area Uuetoa in Estonia in September 2019

Patika och Peetri

Bostadsområdet Patika sydost om Tallinn byggdes ut 2005-2008 och det består huvudsakligen av enfamiljshus. I det andra utvecklingsprojektet i Peetri byggdes parhus och radhus samt trevåningshus mellan 2006 och 2008.

Bostadsområden i Lettland

I Lettland verkar EKEs dotterbolag SIA EKE-Latvia. Bolaget utvecklar ett flertal bostadskvarter i närheten av Riga. Alldeles i närheten av centrala Riga planeras fem bostadshöghus och man bedömer att byggandet kommer att inledas i början av år 2017.

Latvia_Beberin pientaloalue

Beberi

Bland byggprojekten i Lettland finns småhusområdet i Beberi, där ett område på 22 000 kvadratmeter fortfarande är obebyggt.

Marupe

I Marupe äger bolaget ett markområde på 12,1 hektar, på vilket man har byggt 10 parhus, det vill säga 20 bostäder. Att köra från Marupe till Riga centrum tar endast 10 minuter.

Kisezers

På stranden till sjön Kisezers i staden Riga äger bolaget ett naturskönt område på cirka 28 hektar. Det planläggs för bostads- och affärsbyggnader.

Latvia_Beberin pientaloalue2