EKE-Elektroniikka osti ennakoivan kunnonvalvonnan ohjelmistoyrityksen

EKE-Elektroniikka osti ennakoivan kunnonvalvonnan ohjelmistoyrityksen

EKE-Elektroniikka on ostanut englantilaisen kunnonvalvonnan analytiikkaan erikoistuneen Humawaren. Yrityskaupalla yhtiö vahvistaa junien älykkään kunnossapidon tarjontaa ja nousee raideliikenteen etäkunnonvalvonnan ja ennakoivan analytiikan kansainväliseksi huippuosaajaksi.

Lisää luotettavuutta ja tehokkuutta

EKE-Elektroniikka on suomalainen älykkään junaelektroniikan ja junien tietojärjestelmien toimittaja. Yhtiö on kehittänyt Smartvision™-nimisen pilvipohjaisen junien etädiagnostiikan ohjelmiston, jota on hyödynnetty projekteissa muun muassa Singaporessa, Lontoon maanalaisessa sekä Australiassa.

Yrityskaupan myötä tarjonta laajenee junista kerätyn anturidatan analysoimiseen Humawaren kehittämillä ainutlaatuisen tarkoilla ja luotettavilla etäkunnonvalvonnan ja ennakoivan analytiikan ohjelmistoilla. Ennakoimattomat viat aiheuttavat raideliikenteessä ylimääräisiä huoltokustannuksia, junien myöhästymisiä ja tyytymättömiä matkustajia. Humawaren algoritmien ansiosta on kuitenkin mahdollista tunnistaa kehittyviä vikoja luotettavasti jo varhaisessa vaiheessa. Ohjelmiston avulla voidaan myös laskea, milloin on tarve seuraavalle huollolle ja siten mahdollistaa junaoperaattoreille siirtymisen kiinteistä määräaikaishuolloista junien todelliseen kuntoon pohjautuvaan dynaamiseen huolto-ohjelmaan. EKE-Elektroniikan ja Humawaren osaamisen yhdistäminen lisää siis luotettavuutta, kustannustehokkuutta ja matkustajien mukavuutta.

Helikoptereista juniin

Humawaren kehittämät ennakoivat algoritmit on alun perin kehitetty helikopterien kunnonvalvontaan ja niiden luotettavuus on varmistettu muun muassa Yhdysvaltojen armeijan toimesta. Ohjelmistoa on jatkokehitetty vuosien ajan erilaisissa EU- ja UK-rahoitteisissa tutkimushankkeissa. Humawarella on pitkä kokemus dataan perustuvasta etäkunnonvalvonnasta ja yritys tehnyt hankkeita muun muassa Iso-Britannian junaradat omistavan Network Railin kanssa. Nyt ohjelmistoa aletaan hyödyntää EKE-Elektroniikan toimesta myös raideliikenteessä, eli junissa, metroissa ja raitiovaunuissa maailmanlaajuisesti.

Yrityskaupalla junateknologian kansainväliseen kärkeen

Älykkään kunnossapidon ratkaisut ovat saavuttaneet rautatiealalla suuren kysynnän niiden tuomien merkittävien hyötyjen ansiosta. Humawaren yrityskauppa vie yhtiön kertaheitolla ennakoivan kunnonvalvonnan globaaliksi edelläkävijäksi. “Humawaren ainutlaatuisten ohjelmistojen myötä pystymme nyt tarjoamaan kokonaisratkaisun datankeruuseen ja -analytiikkaan sekä dynaamiseen huolto-ohjelman suunnitteluun, joka kiinnostaa kiskoliikenteen operaattoreita ympäri maailman”, toteaa EKE-Elektroniikan kunnonvalvonnan liiketoiminnasta vastaava johtaja Karl Lönngren.

Myös VR on kiinnostunut ennakoivasta kunnossapidosta

"Älykäs kunnossapito eli ennakoivan kunnonvalvonnan ja analytiikan hyödyntäminen kunnossapidon tehostamisessa ja kaluston luotettavuuden parantamisessa on keskeisessä osassa myös VR Kunnossapito Oy:n strategiaa", kertoo VR Kunnossapito Oy:n huoltojärjestelmistä ja analytiikasta vastaava johtaja Mikko Alanko. VR on Alangon mukaan saanut aikaiseksi merkittäviä hyötyjä ennakoivalla kunnonvalvonnalla ja etsii jatkuvasti uusia mahdollisuuksia ja kumppaneita kunnonvalvonnan laajentamiseen kunnossapitämässään rautatiekalustossa.

”Meidän näkökulmastamme EKE-Elektroniikan etuna on riippumattomuus junavalmistajista sekä hyvät suhteet komponenttivalmistajiin ja sitä kautta heidän tuottamaansa dataan. Henkilökohtaisesti olen iloinen tästä yrityskaupasta, joka vahvistaa EKE-Elektroniikan osaamista tällä huipputeknologian alueella”, lisää hän.

Lisätietoja antaa:

Karl Lönngren, johtaja, Digitaaliset palvelut, EKE-Elektroniikka Oy
Puhelin 09 61 3030, karl.lonngren(@)eke.fi

Kuva:

Alhaalla, vasemmalta: Kenneth Pipe (Humaware, toimitusjohtaja) ja Riitta Ekengren (EKE-Yhtiöt, toimitusjohtaja).
Ylhäällä, vasemmalta: Karl Lönngren (EKE-Elektroniikka Oy, johtaja, Digitaaliset palvelut), Marko Mäkinen (EKE-Elektroniikka Oy, toimitusjohtaja), Antti Tikkanen (EKE-Yhtiöt, talousjohtaja)

EKE-Elektroniikka Oy on osa perheomisteista EKE-konsernia, joka on vuonna 1961 perustettu kansainvälisesti toimiva monialayritys. EKE-Elektroniikka on johtava raideliikennekaluston hallintaan tarkoitettujen älykkäiden ratkaisujen toimittaja. Yritys sijaitsee Suomessa ja on toiminut yli 30 vuotta rautatiealalla, toteuttaen vaativia hankkeita kaikkialla maailmassa, painopisteenä tällä hetkellä Australia, Eurooppa ja Kiina.