Lontoon metrolta 20 miljoonan euron tilaus EKE-Elektroniikka Oy:lle

Lontoon metrolta 20 miljoonan euron tilaus EKE-Elektroniikka Oy:lle

London Underground Ltd on tilannut EKEltä tietojärjestelmät Central Line -metrolinjan juniin. EKE-Elektroniikka Oy toimittaa Central Line 92 Tube Stock -junakalustoon laitteistoja, ohjelmistoja ja projektiin liittyviä palveluita vuosina 2017–2023. Kyseessä on EKE-Elektroniikka Oy:n 30-vuotisen historian suurin yksittäinen projektikauppa.

Uusi tietojärjestelmä pitää sisällään junatietokoneita, rekisteröintilaitteita, I/O-järjestelmiä, kuljettajan käyttöliittymiä, tiedonsiirtoratkaisuja, sovellusohjelmistoja ja ohjelmistotyökaluja, jotka kaikki on suunniteltu täyttämään Lontoon metron tiukat vaatimukset ja englantilaiset rautatiekalustonormit.

Jatkoa 25 vuotta sitten alkaneelle asiakassuhteelle

Lontoon Central Line -metrojunat ovat olleet käytössä 1990-luvun alkupuolelta asti. EKE-Elektroniikka Oy toimitti juniin tietojärjestelmät noin 25 vuotta sitten yhteistyössä Westinghouse Signals & Brakes -yhtiön kanssa. Nyt alkuperäiset tietojärjestelmät päivitetään uusimpaan Linux-pohjaiseen tiedonsiirto- ja diagnostiikkajärjestelmään. Tietojärjestelmäpäivitys on tärkeä osa Central Line 92 -kaluston saneerausohjelmaa, jonka on tarkoitus pitää junat liikenteessä noin vuoteen 2035 saakka.

”Olemme erittäin tyytyväisiä, että London Underground Limited on tiukan kansainvälisen tarjouskilpailun jälkeen solminut sopimuksen EKE-Elektroniikka Oy:n kanssa. Kun asiakasta palvelee ammattitaitoisesti ja luotettavasti, joskus palkinto saadaan neljännesvuosisadan jälkeen, kuten tässä tapauksessa. Tämän tarjouskilpailun voitto vahvistaa asemaamme tietojärjestelmätoimittajana kasvavilla metrojunamarkkinoilla”, Pekka Kuusela, EKE-Elektroniikka Oy:n toimitusjohtaja sanoo.

Paras julkinen hankintaprosessi?

Junatietojärjestelmien hankinta tehtiin julkisena hankintaprosessina tarkoin määriteltyjen vaatimusten mukaisesti. Hyvin sujuneen prosessin myötä Transport for London pääsi ehdolle merkittävään National GO Awards 2017/18 -kisaan, joka edistää parhaita käytäntöjä julkisissa hankinnoissa.

“Tämä tarjousprosessi oli vaativin, mihin olemme koskaan osallistuneet. Tarjoustyöskentely kesti vuoden ja sen tuloksena tehtiin satoja erillisiä dokumentteja, jotka kaikki on nyt arvioitu London Underground Limitedin prosessien mukaisesti, ja meidän kannaltamme voitokkaasti,” Mika Linden, EKE-Elektroniikka Oy:n kaupallinen johtaja, toteaa.

London Underground ja Central Line

Lontoon metro on yksi maailman suurimpia metrojärjestelmiä. Central Line on yksi sen vilkkaimpia linjoja ja sillä matkustaa noin 260 miljoonaa matkustajaa vuodessa. Linjalla on pituutta 74 km ja asemia on 49. Central Line on avattu vuonna 1900 ja se on täten myös yksi maailman vanhimpia metrolinjoja. Linjan junakalusto käsittää 85 junaa, joissa kussakin on kahdeksan vaunua. Nykyinen 92 Tube stock -vaunukalusto otettiin käyttöön 1991-1994.

Lue lisää EKE-Elektroniikka Oy:n sivulta englanniksi.