EKE-Yhtiöt - oman tiensä kulkija jo 60 vuotta

EKE-Yhtiöt - oman tiensä kulkija jo 60 vuotta

Tänä vuonna 60 vuotta täyttänyt EKE on kasvanut rakennusalan insinööritoimistosta laajaksi, monien tytäryhtiöiden muodostamaksi kokonaisuudeksi. ”Yrityksen kasvu ja menestyminen ovat perustuneet itsenäisyyteen, edistykselliseen tekniikkaan ja asiakaslähtöisyyteen. EKE on kulkenut omaa tietään ja hakenut omanlaisiaan ratkaisuja”, EKE-Yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja Tea Ekengren-Saurén sanoo.

EKE juhlisti kuutta vuosikymmentään perjantaina 8.10.2021. Tilaisuudessa julkistettiin myös EKE 60 -juhlaelokuva

EKEn perusta on vuonna 1961 Bertel Ekengrenin luoma insinööritoimisto, joka saavutti mainetta totutusta poikkeavilla rakennesuunnittelun ratkaisuillaan. Alkuvuosikymmeninään yritys toteutti tunnettuja hankkeita Helsingin Sibelius-monumentista Helsingin Kaupunginteatteriin sekä Ratinan Stadioniin Tampereella. Sopivan tilaisuuden tullen toiminta laajeni ulkomaille, etenkin Neuvostoliittoon, missä EKE toteutti lukuisia suuria rakennushankkeita kasvaen 1980-luvulla jopa Suomen suurimmaksi rakennusviejäksi.

Tuotannon automatisoinnissa syntyneiden ratkaisujen kautta toiminta laajeni elektroniikkaan sekä junien tiedonsiirto- ja ohjausjärjestelmiin. Syntyi EKE-Elektroniikka, joka toimittaa junien älyverkkoja ympäri maailman.

2000-luvulla seuraava sukupolvi on vienyt idearikkaana edelläkävijänä tunnettua perheyritystä eteenpäin, noin sadan miljoonan euron liikevaihtoa tekeväksi monialayhtiöksi. ”Olemme kansainvälinen yritys - joka kolmas EKEn työntekijä työskentelee ulkomailla tai puhuu äidinkielenään jotain muuta kuin suomea”, EKE-Financen toimitusjohtaja Riitta Ekengren tähdentää.

Tänään tuhansia perheitä asuu EKEn rakentamissa kodeissa neljässä maassa. EKEn rakentamissa toimitiloissa työskentelee päivittäin tuhansia ihmisiä. Miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa liikkuu päivittäin EKEn tuotteita sisältävillä junilla ja metroilla.

Yhtiön kannattavan kasvun tukena työn alla on useita merkittäviä hankkeita. Kirkkonummen Sundsbergissä on suuri kehityshanke, jonne Kirkkonummen kunnan ja Fortumin kanssa ollaan luomassa edellytyksiä kansainvälisen kokoluokan datakeskukselle. Tällä Länsiväylän ja Kehä 3:n välisellä alueella on optimaaliset liikenneyhteydet myös asuin- ja toimitilarakentamiseen.

Vuonna 2021 otettiin käyttöön EKE-Rakennus Oy:n omaa Loft-konseptia toteuttava toimitalo Espoon Piispanportissa. Se toimii samalla maamerkkinä EKE-Yhtiöille ja viestii sen juurista eli rakentamisesta.